Ana içeriğe atla

Saç Bakımında Pratik Bilgiler

Saç Bakımında Pratik BilgilerSaçlar hakkındaki genel bilgiler
emdash Yaklaşık 150 bin adet olan saçlar bir insan vücudundaki kılların %3' ünü oluşturur.
emdash Fetüs yaşamının üçüncü ayından itibaren saçlar çıkmaya başlar.
emdash Saç uzaması günde 0,37 mm, ayda yaklaşık 1- 1,5 cm olarak gerçekleşir.

emdash Kadınların saçları erkeklere göre daha çabuk uzar.
emdash Saçların büyüme hızı 50 endash 70 yaş aralığında maksimum düzeye ulaşır.
emdash Günde ortalama 100 tel saç dökülmesi normaldir. Ve yine günde 40-50 yeni saç teli doğar.

Daha sağlıklı saçlara sahip olmak için öneriler nelerdir?
emdash Sağlıklı saçlar için sağlıklı beslenme şarttır.
emdash Saçlar için en gerekli vitaminler ;
emdash C Vitaminini; Turunçgiller ve ıspanak
emdash A Vitaminini; Rengi sarı ve kırmızı olan tüm besinler, portakal, havuç, karaciğer, kayısı, süt ve sütlü gıdalar
emdash B Vitaminini; Tüm yeşil bitkiler, sıvı yağlardan mısırözleri ve ayçiçek yağları


İdeal saç yıkama ısısı 38endash 39 derecedir. Saç sağlığınız için çok soğuk ve çok sıcak sudan kaçınılmalıdır.Yıkamadan sonra, saç diplerine parmak uçlarıyla yapılan 2endash 3 dakikalık masaj kan dolaşımını hızlandırıp saç köklerinin beslenmesini artıracaktır. Saçların aşırı yıpranmaması için, amonyak ve peroksit içeren saç boyaları, yüksek miktarda alkol içeren şekillendiriciler kullanılmamalıdır.Ayrıca fön yaparken düşük ısı tercih edilmelidir. Yıkama sırasında su emen ve şişen saç telleri, yüksek ısının etkisiyle yıpranır, bu da kırık saç tellerine ve bakımsız görünüme neden olur.Saçların tuzlu ve klorlu suyla temasının yoğunlaştığı yaz aylarında, özel koruyucu ürünler ve arındırma/bakım şampuanları kullanılmalıdır. Ayrıca saç tipine uygun şampuan kullanılması saç sağlığı için çok önemlidir.

Şampuan kepek yapar mı?
emdashŞampuan kepek yapmaz. Kepek oluşum sebepleri; düzensiz beslenme, saç derisinin kendini yenilemesi, stres, mevsimsel nedenler vb. olabilir.

İkisi bir arada şampuan ile şeffaf şampuan arasındaki fark nedir?
emdash Her iki şampuanda da saça bakım yapan katkı maddeleri mevcuttur.
emdashİkisi bir arada şampuan ayrıca kremlendiriciler içerir ve saç kremi kullanımını gerektirmez.

Şampuan saç dökülmesine neden olur mu?
emdashŞampuan saçı dökmez. Saç yıkama mekanik bir işlem olduğundan, tarama etkisi gibi nedenlerden dolayı saç dökülebilir. Saç kökü çok derindedir, dışarıdan şampuanlama tarzı uygulamalardan etkilenmez.

Saçı sık yıkamanın zararı olur mu?
emdash Gerek duyulması halinde her gün ve hatta günde birkaç kez bile saç yıkanabilir. Kaliteli şampuanlar içerdiği nemlendiriciler ile saça zarar vermeden saçı temizlerler.

Saç kremi saçı döker mi?
emdash Saç kremi saç diplerine değilde sadece saç uçlarına uygulandığında saçı dökmez.
emdash Saç kremi uyguladıktan sonra bol su ile durulanmalıdır.

Vitaminler saçı güçlendirir mi?
emdash Vitaminlerin saça iyi geldiği bilinmektedir. B vitamin grubu (Provitamin B5) saç proteini olan keratinin üretiminde önemli rol oynar.

Saç kurutma makinesi saça zarar verir mi?
emdash Saç kurutma makineleri ve fırçalama saçta sürtünme oluştururlar ve saçı yıpratırlar. Saç kurutma makinesini kısa aralıklarla saç üzerinde gezdirmeli ve saç çok ısıtılmamalıdır.

Sabun mu şampuan mı saça daha iyi gelir?
emdash Sabunda şampuanda bulunan nemlendirici d-panthenol gibi katkı maddeleri bulunmadığından saçı sertleştirebilir. Bu nedenle biz el ve vücut temizliğinde sabunu, saç yıkamada ise şampuanı öneriyoruz.

Şampuan saçı mat ve yapışkan yapar mı?
emdash Günümüzdeki modern şampuanlarda böyle bir durum sözkonusu değildir.

Günde kaç tel saç dökülmesi normaldir?
emdash Günde 50endash 100 adet saç telinin dökülmesi normaldir. Ama bu rakamlar mevsime ve hava koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

Saçlar mevsimsel değişimlerden etkilenir mi?
emdash Baharda rüzgöe2r veya toz saçları kirlettiği için, her gün şampuanlamak gerekir.
emdash Kuvvetli yaz güneşi saçlar için iyi değildir. Saçları güneşten ve deniz suyundan mümkün olduğunca korumak ve saçlara bakım yapmak gerekir. Kış günlerinde ise saçların parlaklığı ve nemi azalır.
emdash Tüm bu dış etkenlerin olumsuz sonuçlarından kurtulmanın en iyi yolu kaliteli ve saç tipine uygun bir şampuanla bakım yapmaktır.

Yağlı saç ne demektir?
emdash Saçınız hacimsiz, yapışkan ve düzse; şekil almıyor, şampuanlandıktan sonra çabuk yağlanıyorsa yağlıdır.

Normal saç ne demektir?
emdash Saçınız yağlı, kuru, permalı, boyalı değilse, şeklini koruyabiliyorsa, her zaman iyi ve sağlıklı görünüyorsa normaldir.

Saçı sık kestirmek saçı kuvvetlendirir mi?
emdash Hayır. Saçın sadece kökü canlıdır, saçın kendisi cansızdır. Dolayısıyla sık kestirmek saçın güçlü çıkmasını sağlamaz.

Kuru saç ne demektir?
emdash Mat duran, kolay dolaşan kuru his veren, taranması zor olan, boyalı saçlar ve permalı ile kırık uçları olan saçlar kuru saçlardır.

Şampuanın saç şekillendirmede etkisi var mıdır?
emdash Kaliteli şampuanlar içerdikleri katkı maddeleri ile saça bakım yaparak, saçın kolay taranması ve şekil almasını sağlarlar.

Saçı kazıtmak saçın daha güçlü çıkmasını sağlar mı?
emdash Hayır. Saçın sadece kökü canlıdır, saçın kendisi cansızdır. Dolayısıyla kazıtmak saçın güçlü çıkmasını sağlamaz.

Şampuan değiştirmek kepeğe neden olur mu?
emdashŞampuan değiştirmenin saçın kepeklenmesi ile bir ilgisi yoktur. Vücudun doğal işlevi gereği yenilenen ölü saç derisi normalden hızlı ve büyük parçacıklar halinde döküldüğünde kepek sorunu ortaya çıkar.

Kepek önleyici şampuan ile normal şampuan arasındaki fark nedir?
emdash Kepek önleyici şampuan içerdiği aktif maddeler sayesinde düzenli uygulamaların ardından saçları kepekten arındırır. Diğer şampuanlarda bu aktif madde bulunmamaktadır.

Saçlarımın uçları kırılıyor, nedeni nedir?
emdash Saç uçlarında meydana gelen kırılmaların sebepleri değişik olabilir: Örneğin; aşırı güneş, oksijen içeren saç ürünleri, sıcak ve sık çekilen fönler, sağlıksız saç fırçaları ve tarakları saç telinizin kırılmasına neden olur. Ayrıca köklerdeki zayıflıklar saç uçlarında da zayıflama yapar ve saç telleri koparak çatallaşır.

Saçlarımızı her sabah yıkamalı mıyız?
emdash Yağlı ve normal saçlar sık kullanıma uygun bir şampuanla her gün yıkanabilir. Kuru saçları ise en az 2 günde bir yıkamak gerekir.

Saç boyaları saça zarar verirler mi?
emdash Günümüzde yaygın olarak kullanılan oksidanlı boyalar, peroksit ve amonyak içerdiklerinden deriye ve saç tellerine büyük zarar verirler. Bunlar deride hassasiyet, yanma, saç tellerinde kuruma ve kırılma yaparlar. Bunların dışında günümüzde bitkisel boyalar piyasaya çıkmıştır. Bu boyalar peroksit ve amonyak içermezler
. Dolayısıyla saçlarınıza zarar vermezler.

Sık yıkama saçı kurutur mu?
emdash Saçı her gün yıkamanın sakıncası yoktur
. Önemli olan saç tipine uygun bir ürün kullanmaktır.

Yağlı saçlar en ideal nasıl yıkanır?
emdash Parmak uçlarıyla masaj yapılırsa sebum daha çok yağ üreteceğinden yağlı saçların avuç içiyle yıkanması tavsiye edilir.

Kısa saçlarda kremi nasıl uygulamak gerekir?
emdash Kısa saçlarda saç kremi, çok az miktarda, direkt uygulanmalıdır.

Saçlarımızı ne kadar zamanda bir kestirmeliyiz?
emdash Orta kalınlıkta bir tarakla saçınızı taradığınızda, saçınızın uç kısımlarında bir karışma görülüyorsa
, bu saçın yıprandığını gösterir; böyle bir durumda kestirmek önerilir.

Krem saça zarar verir mi?
emdash Zarar vermez tam tersi çok faydalıdır. Özellikle kuru, kalın telli, uzun ve kimyasal işlem görmüş (boya, perma gibi ) saçlarda mutlaka saç kremi kullanılmalıdır
. Saç kremi kullanmak saçları yağlandırmaz. Ancak, saç kreminin diplere değil, sadece saç uçlarına uygulanması gereklidir.

Krem neden saç diplerine değil de saç uçlarına sürülür?
emdash Bunun sebebi kurumanın daha çok saç uçlarında görülmesidir.
Saç Bakımında Pratik Bilgiler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GARNİER 6.45 BAKIR KAHVE SAÇ RENGİ

Merhabalar Bakır kızıl tonlarında olan saçımı daha kahve bir tona dönüştürmeyi düşünüyordum bir süreden beri.İnternette araştırma yaparken bakır kahve tonlarında boya ile ilgili yeterince bilgi bulamadım.[ Bu postu da o yüzden bol görselli hazırlıyorum,araştıranlar fikir sahibi olabilsin diye .]Sonunda Watsons'a gittim ve boyaları incelerken Garnier'ın yeni çıkan serisine gözüm takıldı.Örnek görsel bulamadım maalesef,sanırım yeni çıktığı için.Meyve özlü olan serisi,amonyaksız ve kokusuz. Kokusuz olması benim için çok önemli çünkü saçımı boyarken,boya kokusundan dolayı boğulma tehlikesi geçiriyorum nerdeyse :)) Ama Garnier'ın bu serisi gerçekten kokusuz hatta meyve kokulu diyebilirim.Boyanın içinde dore ışıltılar var buda saçın parlak olmasını sağlıyor. Ben 6.45 Bakır Kahve rengine boyadım,bugünde sizin için gün ışığında resim çektim.Eğer bakır tonlarını seviyorsanız kesinlikle bu rengi ve Garnier'ı tavsiye ederim.Benim gibi saçınız uzun ve gürse 2 kutu boya kullanmanı

BAKIR KARAMEL SAÇ RENGİ VE YARDIM !!!

Merhaba Bayanlar Bugün zorlu bir soru ile karşısınızdayım :)) Geçen yazın başında saçımı İrlanda Kızılı'na boyatmıştım hatırlayanlarınız vardır belki.. Daha sonra kuaföre gitmekten sıkılıp kendim evde boyamaya başladıkça saçlarım koyulaştı. Şu anda uçlara doğru bakır ama dipleri daha koyu renkte.Yukarıdaki resim 1 hafta önce çekildi,yani saçlarımın son hali budur!  Benim boyatmak istediğim saç rengi ise bakır-karamel gibi bir renk.. Kuaför tecrübesi olan ve bu konulara hakim olan bayanların yardımına ihtiyacım var.. Benim şu andaki saçımı bu renge çevirmek için nasıl bir işlem gerekiyor.. Muhtemelen saçımın açılması gerekecek ama nasıl bir açılma işlemi lazım. Oreal ile saçımı açtırmak istemiyorum. Önceki açılma işlemim toz açıcı ile yapılmıştı.. Saçımı yıpratmadan bu renge dönüşüm nasıl olur,yardımcı olabilecek ve fikir verebilecek olan var mı? Yarın kuaföre gittiğim zaman bilgili olarak gitmek istiyorum. :) 

Selen Soyder

Uzun zamandır her hafta kaçırmadan izlemek istediğim (Öyle Bir Geçer Zaman Ki hariç-şimdilik-) bir dizi olmamıştı (çünkü çok çabuk sıkılan birisiyim) ; ta ki Fox Tv'de yayınlanan  "Yer, Gök, Aşk"ta Toprak karakterini canlandıran 2007 Türkiye Güzeli Selen Soyder'in "Lale Devri"ne transfer edilmesine kadar... "Yer, Gök, Aşk"ın konusunu konuşulanlardan biliyordum, Lale Devri'ni ise arada izliyordum. Ama şunu söyleyebilirim ki, iyi ki Toprak karakteri Lale Devri'ne transfer edilmiş :) Sizce de Toprak karakterini canlandıran Selen Soyder çok güzel değil mi? *fotoğraflar Lale Devri(Toprak-Çınar) Facebook Fan Sayfası 'ndan alınmıştır, kolaj bana aittir...